Vier trends vanuit de wereld ‘Infrastructuur en milieu’

Hoe past sport in onze toekomstige leefomgeving?

De sport is bezig met het terugdringen van de stookkosten. Er gaan tours door Nederland om verenigingen te informeren over de voordelen van zonnepanelen en/of windmolentjes op het dak. Ontzettend goede stap! Maar er kan nog zoveel meer. Daarom neem ik jullie in dit artikel mee naar de wereld van ‘Infrastructuur en milieu’.

Dit artikel is de tweede in een reeks waarin ik jullie meeneem op een reis naar allemaal werelden buiten de sportwereld. We zetten onze sport oogkleppen af en laten ons inspireren door de wereld daarbuiten. Je zult versteld staan door wat je tegenkomt. Vorige keer hebben de wereld van ‘Onderwijs en Wetenschap’ onder de loep genomen. Nu stappen we in de wereld van ‘Infrastructuur en Milieu’. Ook in deze wereld verkennen we een aantal trends en voorbeelden. Bij alles dat we tegenkomen is het interessant onszelf twee vragen te stellen: 1) Wat kan de sport hiervan leren? En 2) Waar kan sport een rol spelen in deze wereld? Ik geef geen antwoorden op deze vragen. Er zijn overigens geen goede of foute antwoorden. Laat het op je inwerken, denk er nog een keer rustig over na en kijk hoe deze trends en ontwikkelingen van betekenis kunnen zijn voor jouw werk in de sport. Want parallellen zijn er altijd!

Trend 1: Smart cities

Nooit meer lang zoeken naar een parkeerplaats omdat je auto automatisch stuurt naar dat ene vrije plekje op de gracht. Nooit meer in het donker hoeven rijden omdat de straatverlichting aangaat op het moment dat jij eraan komt. In de stad van de toekomst is alles ‘connected’ met als doel om ons leven makkelijker en leuker te maken. Dat laatste is één van de belangrijkste succesfactoren: alles is ontwikkeld vanuit het oogpunt van de bewoner. Daarom blijf ik ook het principe van Sportermarketing prediken: ontwerp en ontwikkel vanuit het oogpunt van de sporter.

Niet alleen de stad is straks connected. Ook onze huizen zijn connected. Daar gebeurt nu natuurlijk al veel op het gebied van slimme verlichting en slimme meters. Maar daar gaat nog veel meer komen. Centraal Beheer Achmea speelde daar in 2015 ook al op een leuke manier op in (zoals we van ze gewend zijn).

Hoe zou een smart sportveld eruit zien…? En een smart clubhuis?

Trend 2: City as playground

Een trend die in deze wereld niet kan ontbreken is de ‘stad als speelveld’. Een trend die sport en bewegen al in zicht heeft. De meeste lezers kennen vast de leuke voorbeelden van de Volkswagen pianotrap (zo niet, echt even dit filmpje bekijken), de kerken omgebouwd tot skateparadijzen, de atletiekbaan op het station zoals in 2016 nog met het EK atletiek in Amsterdam en mijn meest recente favoriet: de nieuwe app FIT HAPPENS 010. Allemaal voorbeelden om mensen in beweging te zetten.

Misschien leuk iets langer stil te staan bij waarom dit werkt. Dit komt, als je het mij vraagt, vooral door het aspect ‘verrassing’. Iets dat nieuw is valt op, trekt je aandacht en je interesse. Als je het voor de 5de keer ziet dan valt het je al niet meer op. Of het dus echt mensen aanzet duurzaam meer te bewegen betwijfel ik daarom. Misschien dat iemand die dit leest hier meer over weet of onderzoek naar wil doen… Maar wel een interessante uitdaging voor gebiedsontwikkeling: hoe creëer je een stad (of gebied) dat continu één groot speelveld blijft? Hoe behoud je de kracht van de verrassing? Hoe zet je hiermee mensen duurzaam in beweging?

Trend 3: De circulaire economie

De meest interessante trend in deze wereld, vind ik, is die van de circulaire economie. De ‘circulaire’ economie is het economische systeem dat grondstoffen en producten hergebruikt (technische kringloop) of, als dat niet mogelijk is, de reststoffen terug laten vloeien in de natuur (biologische kringloop). Dit in tegenstelling tot de ‘lineaire’ economie die uitgaat van winning, gebruik en vernietiging.

Zo worden er, ook in Nederland, al plannen gemaakt voor eco-villages. Kleine dorpen die volledig zelfvoorzienend zijn. En dan uiteraard geen middeleeuws dorp zonder licht of warmte maar een hightech omgeving waarin alle moderne technologieën worden gebruikt om het leven van de bewoners en gebruikers te verrijken. Zou het niet gaaf zijn vanuit deze bril het sportcomplex van de toekomst vorm te geven? Zo ben ik onder andere benieuwd naar de plannen rondom de nieuwe Kuip en de Sport-as in Amsterdam.

Trend 4: energiemanagement

Klein stapje terug in de tijd. Zo’n 8 jaar geleden heb ik, voor een toenmalige speler in de energiebranche, mee mogen werken aan hun nieuwe positionering. De mensen daar hebben mij op een andere manier naar energie laten kijken. Nu probeer ik jullie hier een beetje in mee te nemen. Hét voorbeeld dat zij gebruiken om hun visie over te brengen is het voorbeeld van de airconditioning. In sommige gebieden in de wereld zijn dat de grootste energievreters. Maar ze hebben daar eigenlijk helemaal geen behoefte aan energie, ze hebben behoefte aan kou. En door te kijken naar deze vraag achter de vraag (in dit geval dus de behoefte aan kou in plaats van energie) kom je op andere oplossingen. Zo is het idee voor Seawater Airconditioning (SWAC) ontstaan. SWAC pompt water, met een specifieke temperatuur, op vanuit een bepaalde diepte (vanuit zeeën, meren en rivieren). Dit water stroomt vervolgens door (vaak de oude airconditioning-) buizen in gebouwen en koelt daarmee de ruimtes af. Ze gaan nog verder: dit water wordt vervolgens, nadat het de gebouwen heeft afgekoeld, onder de lokale golfbaan door geleid. Hierdoor ontstaat dauw op het gras en dat zorgt ervoor dat er niet meer gesproeid hoeft te worden. Tot slot wordt het water weer op de juiste diepte, aansluitend op de temperatuur die het water op dat moment heeft, teruggepompt in zee (meer of rivier). Dit concept heeft mij altijd blijven inspireren om andere manieren naar ‘problemen’ te kijken. Wat is de vraag achter de vraag?

Over energie gesproken… Ik heb het al eerder betoogd, en ik ben niet de enige, maar is sport niet dé manier om energie op te wekken? In de sport gaat het veel over het verkleinen van het energieverbruik maar er is zoveel meer mogelijk. Kijk bijvoorbeeld eens naar de oplossingen van Daan Roosegaarde.

Bij de Vierdaagse denk ik daarom ook aan de tienduizenden lopers. Als we op de Prins Bernhardstraat bij de Wedren, waar de lopers dagelijks binnenkomen, energieopwekkende platen leggen, wordt bij de binnenkomst automatisch energie opgewekt. – Daan Roosegaarde

Laat je inspireren en deel jouw inspiratie

Tot zover vier trends vanuit de wereld van ‘Infrastructuur en Milieu’. Wat haal jij hieruit voor je eigen sportwereld? Wat inspireert of triggert jou om wellicht iets mee te doen. Wil je een keer sparren over wat deze trends en ontwikkelingen voor jouw sportorganisatie én vooral voor jouw sporters kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op, dan drinken we een keer een kop thee.